Sløyd er en viktig del av kunst og håndverk-faget, og kan bidra til at mange elever føler mestring og stolthet i faget. Barn er kreative av natur, og dette må man forsøke å opprettholde så godt det lar seg gjøre. Med treverk kan barn lage utrolig mange spennende kunstverk, både pyntegjenstander, men også bruksgjenstander som kan gjøre dem motiverte fordi de ser en større mening i det.
I en sløyd-sal finnes det mange gøyale ting å holde på med, og verktøy og maskiner kan gjøre barna interesserte og nysgjerrige. Å lære barn å håndtere ulike verktøy og maskiner, bidrar til motorisk utvikling, større håndverks-ferdigheter, og en forståelse for forsiktighet, HMS ol.
Det finnes mange ulike produkter barn kan lage i sløyden, og det kan tilpasses til alle alderstrinn. Småskoletrinnene kan for eksempel lage båter i tre, sprettert, små krakker, eller skjærefjøler. De litt eldre kan få større utfordringer som trekopper, kniver, bokser og dekorering med utskjæringer. Når det kommer til hvilke krav du setter, tror jeg det viktigste er at elevene får prøve seg fram og kanskje selv komme med hvilke krav de tror er nødvendige. Å forvente at alle skal sitte i timevis med pussepapir, er en dårlig tanke. Iallefall vil ikke dette være ideelt for enhver elev. Her må man tilpasse litt etter elevens utgangspunkt. Tid er også en faktor. Skal de lage enkle skjærefjøler, krever ikke dette innmari lang tid, mens en trekopp eller båt vil ta atskillig flere timer. Det er mulig å gjøre dette til et lengre prosjekt.
Spikking kan innføres til elevene så tidlig så mulig, og ved å bruke sløydsalen ved jevne mellomrom, vil elevene kunne utvikle seg til å produsere mange spennende ting. Treverk er ikke så vanskelig å få tak i, og å investere i noen enkle, gode verktøy vil gi mange kreative sløyd-timer flere år framover. Det kan ta både tid og tålmodighet å arbeide med mange barn på et verksted med både farlige og interessante verktøy, men med god innføring og riktig innstilling er sløyd et fantastisk bidrag til skolehverdagen.

Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar